Kloster Design / Bolsjer / Almuegården

Almuegården

Almuegaardens Bolchekogeri blev etableret som et af de første bolchekogerier i Danmark, tilbage i det 20. århundrede af den selvlærte bolchekoger Michael Christensen.

Bolchekogeriet skulle foregå i de helt rigtige rammer, og derfor faldt valget på den idylliske røde og hvide bindingsværksejendom "Almuegaarden" beliggende i den lille landsby "Lov" ved Næstved på Sydsjælland. 

I det lille bolchekogeri fremstilledes alle de klassiske bolchevarianter, samt nye varianter forespurgt fra kunderne. Dette via traditionelle gamle håndværksmetoder og gammelt maskineri fra 1800-tallet, drevet ved hjælp af håndkraft.

Alle vore bolcher koges stadigvæk på den gamle Almuegaard, og i tidernes løb har nyskabelser sneget sig ind, så man i vort sortiment nu blandt andet også kan finde sukkerfri bolcher og flotte motivbolcher til enhver anledning.  

Almuegaardens Bolchekogeri har med hjælp fra familiens tre generationer nu udviklet sig til en af verdens mest anerkendte udbydere af håndlavede kvalitetsbolcher, med eksport til hele Norden og en stadigt voksende afsætning til resten af Europa. Almuegaarden er blot begrænset af sin egen produktion, da vi aldrig vil gå på kompromis med kvaliteten og håndværket til fordel for en industrialisering.

- Her er alt ved det gamle...
                     
                                 Produktion

Vore bolcher fremstilles af de fineste råvarer og er håndlavede efter gamle traditionelle arbejdsmetoder, der stammer helt tilbage fra 1800-tallet.

Bolchemassen opvarmes i store gryder over åben ild, hvorefter denne ved rette temperatur, hældes ud på et kølebord.

Her tilsættes naturlig smag og farve mens massen nedkøles, hvorefter denne alt efter bolchetype med håndkraft trækkes på en stor krog, til den når den rette konsistens og farve. Processen kaldes "iltning" og er den ældste og mest rigtige metode at forarbejde bolchemassen ved.

De farvede bolcheklumper trækkes ud og formes med håndkraft på naturlæder, hvorefter disse samles til et kæmpe bolche på hele 50 kg. Dette løftes op i en gammeldags maskine kaldet en "Klumpruller", der sørger for at holde det store bolche varmt og rundt.

Det store bolche trækkes nu med håndkræft ud og klippes med en gammeldags skræddersaks til lange stænger på 1 meter stykket, hvorefter disse rulles mens de køler ned.

Når stængerne er kølet ned, hugges disse manuelt ud med saks og lod, hvilket i fagsprog kaldes at "rockse", og de mundrette stykker der fremkommer kaldes for "rocks".
Det første hug er altid spændende, da det er her bolchestangens indre ser dagens lys for første gang og resultatet af alle anstrengelserne kommer til syne i form af et motiv i bolchets midte.
Kloster Design/Charly's Café ApS | CVR: 37747858 | Klostervej 96-98, Kloster, 6950 Ringkøbing - Danmark | Tlf.: +45 97337238